Externe audit voor apotheken

In juli 2023 deed de externe audit in de apotheek zijn intrede. Vanaf dan moet elke apotheek om de 4 jaar een verplichte externe audit ondergaan (de eerste audit binnen de 5 jaar). 

Aan de hand van een interactieve bevraging neemt een apotheker-auditeur als het ware een foto van jouw apotheek. De auditeur scoort de apotheek op 20 punten die belangrijk zijn voor kwaliteitsvol werken. Na de audit ontvangt de titularis een actieplan met daarin tips en adviezen om de werking in de apotheek te verbeteren.

De auditeurs zijn specifiek opgeleid om je in dit proces te begeleiden. 

 

De audit neemt zo'n 4 uur in beslag. De resultaten zijn vertrouwelijk en worden niet gedeeld met het FAGG, APB of lokale beroepsvereniging. 

Huiver je ook al bij het woord 'audit'? Relax, je hoeft een audit niet te zien als een controle of een inspectie, wel als een ondersteuning en tool om de werking in je apotheek te verbeteren. De auditeurs gaan op een coachende en vertrouwelijke manier het gesprek met jou aan.

Wat kan je verwachten?

  • Een audit gedurende (max.) 4u
  • Een overzichtelijk auditrapport, met aandachtspunten en tips
  • Concrete actiepunten voor jou en je team
  • Een auditeur opgeleid en gecertificeerd door APB, met ervaring in coaching en verandermanagement
  • De mogelijkheid tot een extra opvolggesprek (30 min.)

PS: Wist je dat ik de opleiding voor de auditeurs mee vorm gaf en de kandidaat-auditeurs mee opleidde? Je leest er hier alles over.

Wil jij ook een externe audit van jouw apotheek?